5 ting du skal vide om videoovervågning i din virksomhed

Videoovervågning

Videoovervågning bliver mere og mere populært i danske virksomheder. Mens nogle bruger det til at beskytte deres ejendom, er det også almindeligt at bruge det til at overvåge medarbejdernes aktiviteter.

Før du får installeret videoovervågning i din virksomhed, er der dog et par overvejelser du bør gøre. Herunder kan du læse lidt om de ting du i udgangspunktet bør overveje.

Hvad er videoovervågning i en virksomhed? Videoovervågning er en sikkerhedspraksis, hvor et eller flere kameraer optager og overvåger en given placering i virksomheden. Det kan være et værksted, et lager eller en kontorbygning. Formålet med videoovervågning er at forhindre tyveri, hærværk og andre kriminelle aktiviteter.

I dag er videoovervågning ofte en del af den samlede sikkerhedspakke. Ofte kan man opdage mistænkelig aktivitet i tiden op til tyveri/indbrud og på den måde enten tage sine forholdsregler, eller bruge det gemte video-materiale i opklaringsarbejdet efterfølgende.

A/H Låsemontage er specialister i den samlede sikringspakke, og rådgiver dig sikkert gennem alle facetter af sikring. Gå direkte til vores side om video-overvågning her.

Hvordan virker videoovervågning?

Videoovervågning fungerer ved at optage og lagre optagelser på en harddisk eller i en skybaseret tjeneste. Når der sker noget mistænkeligt, kan virksomhedsejeren eller en sikkerhedsvagt se optagelserne og se hvad der rent faktisk er foregået. Nogle videoovervågningssystemer giver også mulighed for at få besked på en smartphone eller computer, når der registreres bevægelse eller aktivitet, sådan at man kan følge med direkte.

Lovpligtige krav for videoovervågning i en virksomhed

Det er vigtigt at være opmærksom på de lovpligtige krav, når det kommer til videoovervågning i en virksomhed. Ifølge persondataloven skal virksomheder informere deres medarbejdere om, at deres aktiviteter overvåges. Medarbejderne skal også have mulighed for at se optagelserne og klage, hvis de mener, at deres rettigheder er blevet krænket.

Hvis du vil læse Datatilsynets retningslinjer for videoovervågning, kan du se dem via dette link.

Etiske overvejelser ved videoovervågning af medarbejdere

Selvom det kan virke som en god idé at overvåge medarbejderne for at sikre effektivitet og produktivitet, er der også etiske overvejelser, der skal tages i betragtning. Det er vigtigt at respektere medarbejdernes privatliv og rettigheder, og der bør kun foretages overvågning, når det er absolut nødvendigt. Desuden kan omfattende videoovervågning skabe et følelsesmæssigt og psykologisk belastende arbejdsmiljø, hvilket kan påvirke medarbejdernes trivsel og engagement negativt.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om videoovervågning i en virksomhed

Er det lovligt at overvåge medarbejdere i en virksomhed?

Ja, det er lovligt, men det kræver, at medarbejderne er informeret om overvågningen, og at den kun foretages, når det er absolut nødvendigt for at beskytte virksomhedens ejendom og medarbejdernes sikkerhed.

Hvordan kan man beskytte medarbejdernes privatliv i forbindelse med videoovervågning?

Medarbejderne bør informeres om overvågningen og have adgang til optagelserne, så de kan se, hvad der optages og klage, hvis de mener, at deres rettigheder er blevet krænket. Desuden bør virksomheden kun optage det nødvendige område, hvor sikkerhedstruslen findes.

Kan man bruge videoovervågning til at overvåge medarbejdernes præstationer og adfærd?

Nej, det er ikke lovligt at bruge videoovervågning til at overvåge medarbejdernes præstationer og adfærd. Det er kun lovligt at bruge overvågning til at beskytte virksomhedens ejendom og medarbejdernes sikkerhed.

Konklusion

Videoovervågning kan være en effektiv måde at beskytte virksomhedens ejendom og medarbejdernes sikkerhed på. Men det er vigtigt at tage hensyn til de lovpligtige krav og de etiske overvejelser, når man implementerer overvågning i sin virksomhed. Medarbejderne bør informeres om overvågningen og deres rettigheder, og overvågningen bør kun foretages, når det er absolut nødvendigt.